Tietoa Kopsan kylästä

 

Kopsa on vireä n. 250 asukkaan maalaiskylä Raahen kuntarajojen sisällä, 88-tien varressa 20 km:n päässä sekä Raahen kaupungista että Vihannin kuntakeskuksesta (jossa on lähin rautatieasema). Maatalous elinkeinona on väistymässä, ja suurin osa väestöstä käy töissä Raahessa tai lähikunnissa. Väki on vanhenemaan päin, mutta kylällä ei ole autiotaloja ja kylään muuttaa koko ajan myös uusia asukkaita. Tontteja on runsaasti tarjolla.

 


Kopsan kylän läpi kulkee melkoisen vilkas tie, mutta kylän kohdalla on lähes 4 km:n verran pyörätietä, jonka jatkamista Raaheen saakka suunnitellaan koko ajan. Pyörätie on mukava kävelyreitti kaikkina vuodenaikoina ja kyläläisten ahkerassa käytössä. Entisen koulun ja seurantalon tienoilla, jossa viehättävä Pattijoki kiemurtelee, on 1,5 kilometrin mittainen valaistu kuntopolku/latu. Samalla alueella sijaitsee luistelu- ja jääkiekkokaukalo, joka on ahkerassa käytössä. Kylän tuntumassa sijaitsevat Jylhän kalliot - muinaismerenranta- ja muinaismuistoalue - jonne on hiihtolatu talvisin ja kävelyreitti sulan maan aikana. (KUVIA JYLHÄSTÄ) Lähin uimapaikka on pieni mutta hyvä maauimala parin kilometrin päässä Romuperällä,  ja 10 kilometrin säteellä on kaksi hiekkapohjaista pientä järveä. Kopsan kylällä ja lähiympäristössä on erittäin hyvät retkeily-, pyöräily- metsästys- ja marjastusmahdollisuudet.

 

Kylällä ei ole kauppaa eikä postia. Seurantalon läheisyydessä vanhalla kuivaamolla on jätepaperin, lasin ja pienmetallin keräyspiste.

Kylän yhteinen kokoontumistila on Kopsan kyläseura ry:n omistama ja ylläpitämä seurantalo, kyläläisten 1984-87 peruskorjaama entinen maamiesseurantalo. Kaikki kyläseuran ja sen naisjaoston järjestämät tilaisuudet järjestetään seurantalolla, jota voi vuokrata myös juhliin ja muihin tilaisuuksiin. Seurantalo on myös suosittu kurssien pitopaikka.


KUIVAAMON ALUE

Kopsan ensimmäinen kuivaamo rakennettiin 1956. Seurantaloa vastapäätä tien toiselle puolen pystytettiin silloin pieni kaappikuivaaja. Kuivaajaa varten perustettiin oma kuivaajayhtiö. Toukokuussa 1960 Seudun kauppa paloi kopsalaisten hyvin tuntemalla tavalla, mutta kaupan makasiinihuone säilyi. Vuonna 1964 Kopsan kuivaajayhtiö sai ostaa maat SOK:lta. Uusi kuivaaja perustettiin makasiinirakennukseen, jonka perustukset ovat yhä havaittavissa useaan kertaan laajennetun kuivaamorakennuksen sisällä. Yhtiön lopettaessa toiminnan 2001 mukana oli vielä 14 osakasta. Kun osuuskunta lakkautettiin rakennus ja maa-alue luovutettiin Kopsan kyläseuralle. Vuonna 2004 Kyläseura anoi ja sai yhdistyneen Pattijoen ja Raahen maaseudun kehittämisrahaa kuivaamon korjaamiseen. Talkootyönä kuivaaja pantiin kuntoon ja muutettiin varasto- ja keräyspisteeksi. Tällä hetkellä kuivaamolla on paperin, lasin, kevytmetallin ja paristojen keräyspisteet. Kun Kopsan koulu myytiin yksityiselle omistajalle, lasten leikkivälineet erotettiin kaupasta, koska koulun piha oli ollut myös kylän ainut "leikkipuisto". Leikkivälineet siirrettiin kuivaamon tontille, jonne perustettiin kyläpuisto vuosien 2008 ja 2011 aikana. Puiston perustamiseen on saatu Raahen Kaupungin maaseudun kehittämisrahaa.